Debrecen, Pesti u.2.

+3652/485-888, +3670/458-3348

Nyitvatartás: Hétfő-Péntek: 9-18óra, Szombat: 9-16óra

Blog

Újszülött baba táplálása: mi mindenre figyelj kismamaként?

Újszülött baba táplálása: mi mindenre figyelj kismamaként?

Az újszülött baba táplálása megkerülhetetlen kérdéskör, amivel kapcsolatban érthető, ha kismamaként szeretnél tájékozottabb lenni. Mi pontosan ebben fogunk neked segíteni most.

 

Összefoglaljuk mindazt, amit a szülést követően tudnod kell a drága gyerkőc megfelelő táplálásáról. Kitérünk majd a szoptatás kapcsán felmerülő kérdésekre, egyúttal alternatív lehetőségeket is mutatunk majd a tudatos tápláláshoz.

Ahogy a BabyCenternél mondani szoktuk, „mi grammban és centiben mérjük azt, ami neked a világon a legdrágább kincs. Ehhez mérten máris mutatjuk a részleteket.

Az újszülött babád táplálásának ideális módja

Egy édesded kisbaba táplálása közvetlenül a születése után kezdetét veszi. Ideális esetben szoptatás útján, merthogy a picik fejlődését semmi sem biztosítja jobban. Hogy miért?

Az anyatej a babák számára könnyen emészthető anyagokat tartalmaz, amit az ő kis emésztőrendszerük könnyebben képes feldolgozni. A szoptatás ráadásul egyéb előnyökkel is járhat:

  • A pici számára optimális hőmérsékletű táplálékot biztosít.
  • Az anyatej erősíti a baba szervezetét és védi őt a megbetegedésekkel szemben.
  • Ráadásul semmivel össze nem hasonlítható köteléket alakíthat ki köztetek.

Mi mindenre érdemes figyelned a megfelelő szoptatás érdekében?

Minél hamarabb sikerül ráérezned a szoptatás ideális menetére, az édes-drága babád annál gyorsabban érezheti ennek a jótékony hatását. Szülés után - ha a körülmények is lehetővé teszik – érdemes kérned, hogy lehetőleg 1-2 órán belül megszoptathasd a picit.

A bőrkontaktus ugyanis nyugtató hatással van a babákra, miközben a tejtermelést is serkenti. Örökké emlékezetes pillanatok ezek minden anyának. Élvezd ki minden percét és maradj türelmes akkor is, ha a szoptatás nem megy zökkenőmentesen elsőre.

Ez egy tanulási folyamat, amit neked a babának is szokni kell még. Célszerű mindkettőtök számára komfortos testhelyzetet felvenni:

  • akár oldalt fekve;
  • hátra dőlve;
  • bölcsőtartásban;
  • hónaljtartásban vagy egyéb módon.

Még ha kezdetben akadnak is nehézségek, az összeszokás legfeljebb napok kérdése.

Baba és mama között az összeszokás legfeljebb napok kérdése.

Szoptató anyaként tudatos étrenddel is segítheted a babád fejlődését

Az általad fogyasztott élelmiszerek és az életmódod ugyanis döntően befolyásolják az anyatejed minőségét, ezáltal pedig a pici fejlődését is. Megijedni viszont nem kell, mert tiltott étel nincs, ha pedig egészséges vagy, akkor diétára sincs szükséged.

A rendszeres pihenés, a tervszerű étkezések, valamint a folyadékbevitel fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni!

Mi mindent fogyaszthatsz szoptatás alatt?

  • Az étrended gerincét alkossák összetett szénhidrátokból álló, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök.
  • A hús, a tojás, a tej és tejtermékek fogyasztása szintén lényeges.
  • A vitaminforrások bevitele még inkább szükségszerű, mint a várandósság alatt. A vitaminok egy része az anyatejben is jelen lesz, nagymértékben támogatva a pici fejlődését.

Érdemes számolnod azzal, hogy szoptatás után többnyire szomjas leszel. Ilyenkor jólesik a folyadék, ami lehet csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, szűrt gyümölcslé, de a tejtermelést segítő teák, tejes italok, turmixok bevitele is hasznos ötlet.

Alakíts ki egy fenntartható étkezési rutint, amit könnyen a mindennapokba építhetsz. Ha napi 5-6 alkalommal eszel és változatos étrendet követsz, az rád és a babára is jótékony hatással lehet. Pláne, ha mindezt rendszeres sétákkal és tudatos pihenéssel sikerül kiegészítened.

Alternatív lehetőségek az újszülött baba táplálásához

Szerencsére léteznek egyéb módok is a család szemefényének táplálásához, ha a szoptatás egészészségügyi okok miatt nem lehetséges, vagy ha úgy döntesz, hogy nem szoptatsz. Az egyik lehetséges megoldás tápszer, a másik pedig az anyatejgyűjtő állomásról származó donortej.

Fontos észben tartani, hogy nincs két egyforma gyerkőc. Ami egyik babánál beválik, a másiknál még nem biztos, hogy ugyanúgy működik. Ezért mindig figyeld a szeretett gyerkőc reakcióit.

Az ő fejlődése, jólléte és egy-egy kedves kis mosolya hűen tükrözi majd, hogy mi a jó a kis hasának és a szervezetének.

A babaételekhez használt tárgyak fertőtlenítése kulcsfontosságú!

A babaételekhez használt tárgyak fertőtlenítése kulcsfontosságú!

Az elkészítés során használt eszközök legyenek mindig tiszták. Gondoskodj róla, hogy minden eszközt fertőtleníts, mielőtt újra használnád őket.

Beleértve a cumisüvegeket és egyéb szükséges kellékeket, hogy megakadályozd a baktériumok bejutását az ételbe. Ne feledd, hogy nálunk könnyedén be is szerezheted a megfelelő táplálás nélkülözhetetlen eszközeit, beleértve

Útravalóként

Anyának és szülőnek lenni földöntúli öröm. Az újszülött baba táplálása pedig felejthetetlenül varázslatos pillanatokat jelenthet a számotokra.

Őszintén reméljük, hogy sikerült ehhez megadnunk minden szükséges ismeretet. Ha mégis maradt benned kérdés, az alábbi elérhetőségeinken szívesen állunk a rendelkezésedre.