Debrecen, Pesti u.2.

+3652/485-888, +3670/458-3348

Nyitvatartás: Hétfő-Péntek: 9-18óra, Szombat: 9-16óra

Blog

A hozzátáplálás tudnivalói a babák egészségéhez és fejlődéséhez

A hozzátáplálás tudnivalói a babák egészségéhez és fejlődéséhez

A hozzátáplálás időszaka babáknak és szülőknek egyaránt izgalmas periódus, hiszen a kicsik új ízeket ismernek meg, az anyukák és apukák pedig közelről szemlélhetik a felfedezést. Persze jónéhány kérdés is felmerülhet bennetek.

Mikor érdemes elkezdeni a hozzátáplálást? Honnan tudható, hogy a kicsi készen áll rá? Milyen élelmiszerekkel javasolt próbálkozni?

Sorolhatnánk még a kérdéseket, de inkább megválaszoljuk őket a cikkben. A BabyCenter szakképzett dolgozói tudják, mi kell a babáknak. Ezért most gyakorlatos tippeket osztunk meg a hozzátápláláshoz.

A hozzátáplálás a kicsi fejlődésének az az örömteli időszaka, amikor az anyatejen vagy a tápszeren kívül már mást is elkezdhet fogyasztani.

Pontosan mit értünk hozzátáplálás alatt?

A kicsi fejlődésének azt az örömteli időszakát, amikor az anyatejen vagy a tápszeren kívül már mást is elkezdhet fogyasztani. Nagy mérföldkő ez mindenkinek, hiszen a szülők szemefénye szép lassan újabb tápláló finomságokkal kezdhet el megismerkedni.

Fontos, hogy a szoptatás, illetve a tápszeres táplálás ezután is megmaradhat. A hozzátáplálás lényege a fokozatosság. Lehetőleg úgy, hogy a pici étrendjének módosítsa fedezni tudja a napi energia- és tápanyagszükségletét. Ahogy mondani szoktuk, a baba tudja, mi a jó neki.

Mikor a legjobb elkezdeni a hozzátáplálást?

Ezzel kapcsolatban sokféle álláspont létezik. Leginkább egy intervallumot célszerű fejben tartani. Leghamarabb 4 hónapos kor után javasolt fontolóra venni a kezdeti lépéseket, a 6 hónapos kor lejártánál pedig nem érdemes tovább várni.

Az időzítésen sok múlik. Hiszen a babák emésztőrendszerének fel kell dolgoznia a korábban ismeretlen finomságokat. Lehetőleg székrekedés, hasmenés, hasfájás és minden ezzel járó kellemetlenség nélkül.

Miközben szülőként mosolyogva figyeled az ismerkedést az új élelmiszerekkel, mindenképp tudatosítsd, hogy neki ez egy tanulási folyamat:

  • tanulnia kell azt, ahogyan a szájában a nyelvét mozgatni tudja;
  • meg kell barátkozni a pépesebb állagú ételekkel;
  • ezt követően pedig darabosabb ételek lenyelése is külön kihívással érhet fel számára.

Felnőttként lebilincselő élmény közelről figyelni a folyamatot. Ezért nem is tanácsos siettetni a dolgot.

Honnan ismerheted fel, hogy eljött a hozzátáplálás ideje?

A baba tudja, mi a jó neki. Bizonyos jelekből pedig már jól kiolvasható az a periódus, amikor bátran elkezdhettek kísérletezni.

Ha a babuci már stabilan képes megtartani a nyakát és a fejét, ha segítséggel már stabilan tud ülni, akkor jó eséllyel egy dönthető etetőszékben vagy ölben is boldogulhat az új fogásokkal.

Talán ennél is beszédesebb jelzés, amikor a gyermek az általatok fogyasztott ételetekért is oda-odanyúl. Ha mosolyogva kitátja a száját, amikor a kanál hozzá közelít, és még a szem-kéz koordináció is rendben van nála, az több mint pozitívum.

Sokszor indikátora még a hozzátáplálás időszerűségének, amikor a baba hason fekve már kinyomja magát, és nyújtott karral sem okoz neki gondot a hason fekvés.

A hozzátáplálást nem célszerű sürgetni

Kétségtelenül szívet melengető érzés, amikor a drága gyerkőc jókedvűen „csócsál” valamilyen gyümölcsöt vagy zöldséget. Ettől függetlenül maradjatok türelmesek akkor is, ha a kezdeti lépések nehézkesen mennek csak.

Száméra eddig ismeretlen újdonság az élmény, ezért idő kellhet, amíg hozzászokik. Előfordulhat, hogy eleinte elutasítja vagy kiköpi az új ételeket. Ilyenkor széles mosoly és türelem a nyerő recept, nem megfeledkezve a fokozatosság elvéről.

Ha a hozzátáplálás során a pici eleinte elutasítja vagy kiköpi az új ételeket, a széles mosoly és türelem a nyerő recept!

Milyen ételek javasoltak a hozzátápláláshoz?

Ahány gyerkőc, annyiféle variáció képzelhető el. Érdemes lehet megnézni speciális hozzátáplálási táblázatokat, amelyek iránytűként segíthetik az étrend kialakítását. Akár magad is készíted a baba-ínyencségeket, vásárolhatsz kész bébiételeket is, de talán a kettő kombinációja a legjobb.

Első körben gyümölcsök terén az alma, őszibarack és banán, zöldségek között a burgonya, sárgarépa, sütőtök válhat be. Szóba jöhetnek még a gluténmentes gabonafélék, mint a kukoricapehely vagy a gabonapehely, de a tejpépek is jó ötletnek bizonyulhatnak. Közben pedig ne feledkezzetek meg a folyadékpótlásról sem.

Útravalóként

A hozzátáplálás időszaka varázslatos élményeket hozhat, amire évek múlva is szívesen emlékszel majd szülőként.

Ne felejtsd el közben, hogy néhány speciális eszközre is szükségetek lesz. Gond persze egy szál se, nálunk

Az etetőszék tudatos megválasztása rendkívül fontos, hiszen ott helyet foglalva a gyerkőc reflexként ismeri fel, hogy most nem a játék vagy az alvás, hanem az étkezés ideje következik.

Almareszelőinket szinte minden anyuka előszeretettel választja és használja.

Almareszelőinket szinte minden anyuka előszeretettel választja és használja. Itató poharaink pedig abban segítenek, hogy az étkezések mellett a folyadékpótlás se maradjon el. Szilikon etetőhálónkat is csak ajánlani tudjuk, hisz segít hozzászokni a gyerkőcöknek a szilárd táplálékok fogyasztásához.

Az etetőszék tudatos megválasztása rendkívül fontos, ahol a gyerkőc reflexként ismeri fel, hogy most az étkezés ideje következik.

Jó étvágyat és örömteli pillanatokat kívánunk! :)